HISTORIA FIRMY W PIGUŁCE

Druga połowa XIX wieku – wynalazek maszyn do produkcji konserw spowodował rozkwit europejskiego przemysłu przetwórstwa żywności.

1880 – na terenie Gdańska niemiecka firma Degner und Ilgner wybudowała fabrykę konserwatora wkrótce pod nazwą DAGOMA stała się najpoważniejszym zakładem tego typu.

1914-1918 – w latach I Wojny Światowej nastąpił regres w jakości towarów, których większa ilość została wysyłana na potrzeby wojska.

1918-1939 – w czasach Wolnego Miasta Gdańska miał miejsce niebywały rozkwit przedsiębiorstwa, które produkowało wówczas wysokiej jakości konserwy warzywne, musztardę, ocet, tłuszcze spożywcze a nawet sztuczny miód.

1929 – fabryka zdobyła wyróżnienie-Gran Premia Nizza oraz złoty medal Florencja.

1939-1945 – lata II Wojny Światowej.

1945-1989 – polski i znacjonalizowany zakład wznowił produkcję jako „Gdańskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Dagoma” – oprócz octu, dżemów i musztardy zasłynął wówczas z produkcji tanich napojów alkoholowych (np. wino „Kordian”).

1989 – po upadku PRL-u zakład znalazł się w kryzysie.

1.10.2001 – w Pucku powstał nowy zarząd, który reaktywował firmę nadając jej nowoczesny kształt, powracając jednocześnie do tradycji najwyższej jakości przedwojennych wyrobów i niepowtarzalnego, regionalnego smaku.

Poniżej przedstawiamy Państwu oryginalne fragmenty opracowania z roku 1929 w przekładzie z języka niemieckiego dotyczące produktów firmy Dagoma i ich zastosowania u każdej przykładnej i nowoczesnej gospodyni domowej:

Wielce szanowna Pani domu!

W niniejszym piśmie ukazujemy Pani znaczenie naszego przedsiębiorstwa dla gospodarki gdańskiej i zalet naszych produktów dla Pani gospodarstwa domowego.
Produkty DAGOMA ułatwiają prowadzenie domu i pomagają w oszczędzaniu czasu i starań.

Produkty Dagoma zostały wyróżnione państwowymi nagrodami na największych wystawach w Nizzie, Florencji, Wilnie. Oszczędne gospodarowanie przez panią domu jest oczywiste i oczekiwane przez małżonka. Państwo również oczekuje od niej, teraz bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, umiejętności racjonalnego gospodarowania.

Każdy etap naszej produkcji jest sumiennie nadzorowany, ponieważ chcemy być odpowiedzialni za każdą puszkę z etykietą Dagoma.

Z tej troskliwości i sumienności wynika bogactwo walorów smakowych, witamin i soli odżywczych w naszych konserwach. Nasze konserwy nie tylko dorównują świeżym warzywom i owocom, ale nawet przewyższają je, ponieważ te ostatnie nie zawsze trafiają do konsumenta jako świeże, a szczególnie przewyższają tak zwane „świeże warzywa” zagraniczne.

NOWOCZESNA FIRMA Z TRADYCJAMI
1880-2015

Georgios Orfanos, prezes zarządu Dagoma Sp. z o.o.

Pomimo, że jesteśmy średniej wielkości fabryką artykułów spożywczych, możemy się poszczycić wieloletnią tradycją w przetwórstwie owocowo-warzywnym i ich produkcji, która sięga – bagatela – lat 20. zeszłego stulecia!

Dzięki wysokiej jakości naszych produktów sporządzanych z wykorzystaniem tradycyjnych i regionalnych receptur, ich marka wpisana jest na stałe w dzieje Gdańska i całego regionu pomorskiego.

Dagoma oznacza wysoką jakość z wykorzystaniem tradycyjnych przepisów w nowoczesnym opakowaniu i za przystępną cenę.

Zawdzięcza ją świetnej organizacji, której cele i wartości odpowiadają aktualnym potrzebom klientów. Dbając o najskuteczniejsze metody i koncentrując się na rezultatach, działamy wysokoefektywnie i konkurencyjnie. Nie zapominamy przy tym o poszanowaniu ogólnie przyjętych zasad i wartości. Pisano już o tym w kalendarzu z 1930 r.

Jeśli tu i owdzie na rynku ukażą się szczególnie tanie marmelady nieznanego pochodzenia, będzie obowiązkiem kupującego dokładnie stwierdzić, naczem owa taniość polega. Wieloprocentowe dodawanie syropu, wynoszące często 50 procent i mieszanina owoców z burakami są dla niesumiennych fabrykantów marmelady środkami pomocniczemi, któremi posługują się ze szkodą klijenta dla zaokrąglenia zapasów.

Zatem wszyscy konsumenci uczynią jak najlepiej, jeżeli odstąpią we własnym interesie od zasady t. zw. taniego kupna, nie wiedząc, jaki towar kupują i skierują zainteresowanie swe na firmy, które nazwiskiem swem ręczą za zawartość i skład swych wyrobów.

Te sklepy, które tą zasadą się kierują i w większej mierze lub wyłącznie nasze jakościowe wyroby prowadzą, zdobędą sobie ze swej strony zadowoloną klijentelę i pomnożą wielokrotnie swój obrót przy sprzedaży konserw.!

Podkreślamy przywiązanie do naszej tradycji, z której czerpiemy, szczególną troskę o zapewnienie najwyższej jakości produktów i świadczonych usług.

Wykorzystujemy stare i regionalne przepisy, a jednocześnie jesteśmy kreatywni i otwarci na kulinarne nowinki i poszerzenie oferty.

Najlepszym dowodem sukcesów firmy jest ciągłe uznanie i satysfakcja naszych Klientów.

Dagoma sp. z o.o. z siedzibą w Pucku rozpoczęła działalność 1.10.2001.

Jej podstawowym zadaniem jest produkcja według oryginalnych tradycyjnych receptur musztard (sarepska, gdańska, kaszubska, francuska, chrzanowa, meksykańska, z zielonym pieprzem, piekielnie ostra), dżemów i marmolad oraz innych przetworów owocowo-warzywnych, w tym znakomitej jakości ogórków kaszubskich oraz kartuskich.

Firma nasza powstała w wyniku reorganizacji spółki Dagoma Gdańsk, która posiadała przeszło 50-letnią tradycję w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. Spółka Dagoma Puck zachowała znak firmowy, który znany jest wielu konsumentom, co w znacznym stopniu ułatwiło wprowadzenie jej produktów do sieci supermarketów i dużych hurtowni takich jak:
Real, Tesco, Polo Market, Kaufland, Auchan, Makro, Selgros, Marol Pomorze, Specjał, Olimpic, Matthias. Jest to duże osiągnięcie i daje podstawę do dalszego rozwoju sprzedaży.