Bigos tradycyjny

Składniki: 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką Dagoma, 2 cebule drobno posiekane, 2 łyżki oleju, 1 kiełbasa zwyczajna pokrojona w plasterki, 250 gram wołowiny bez kości, 100 gram boczku pokrojonego w kostkę, 150 ml czerwonego wina, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, garść suszonych grzybów, 1/2 garści suszonych śliwek, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Kapustę włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut). W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zasmażyć na rumiano. W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy – podlać wodą z grzybów.

Dodaj komentarz